nilssonbygger.blogg.se

Familjen Nilsson håller på att bygga hus, följ resan här! Vi bygger ett Tranan special utanför Bollnäs i vackra Hälsingland. Ett projekt som startade under våren 2013 med planering och gick igång ordentligt under hösten.

Högt och lågt

Kategori: Allmänt

Det vackra semestervädret fortsätter och grundarbetet likaså.
Hela veckan har grävmaskin, hjullastare, padda och spadar använts för att gräva, fylla och få till marken för maskinhall och hus. Entreprenadfirman har jobbat på och Nils-Erik likaså, medan jag får serva med lite mat, fika och se till att fira semester! :-)
 
Lite bilder från veckan: 
 
Början på maskinhallsgrunden och en grop där matkällaren i huset en gång var.
 
Husgrunden fylls upp och igårkväll märktes husets placering ut med pinnar. 
 
 
Det grävs för vatten och kulvert mot maskinhallen:
 
 
 
Men det handlar ju även om att få lite semester i tillvaron - t ex tillbringa lite tid i stugan!
 
Och inte minst lite reashopping!!! :-)
 
 
 
Högtrycket håller i sig, den låga nivån i källaren har fyllts igen och nästa vecka ska det börjas på med plattorna!
 

Grundarbete och mera rensning

Kategori: Allmänt

Slut på vila, dans och mys och tillbaks till verkligheten! Grävmaskinisten börjar gräva för maskinhallen, Nils-Erik får låna traktor och flyttar jordmassor, skrot och stenar. På min lott hamnade rensning av skrot i det som en gång var ett garage... En hel hög bråte har bytt plats och sorterats under dagens lopp och armarna och kroppen har fått sig en skön omgång - vem behöver gym en dag som denna...
Högen innan rensning: 
Efter: 
Nivån har sjunkit och stora högar har samlats ihop - metall, porslin, glas samt en stor blivande brashög med virke...
 
Där maskinhallen ska stå ser det plattare och finare ut: 
 
Och fatta vilken lycklig man jag har.... :
 
 

Vila

Kategori: Allmänt

En välbehövlig vila i form av en tur till Malung känns heeeelt ok nu. Mys, trevligt umgänge och dans ska ge oss ny energi till kommande vecka!

Kram

Filmer

Kategori: Allmänt

Jag har filmat lite under dessa dagar och nu finns de på Youtube. Ge mig en liten blänkare om det går att se dem, eller ej - det är ju ny mark detta....
 
Detta var från igår när maskinen var i full gång... Nu visar vi istället en bild från dagens händelser:

Brädhögen brinner!

Kategori: Allmänt

En Ljusnan kan vara bra att ha när man vill att det ska brinna... Klockan sex på onsdag morgon såg det ut så här:
 
 
En kort stund senare:
 
 
 
Och vid ca halv tio såg det ut så här: 
 
Brandvakt får vi nog vara ett tag och även åka till tippen med mer sopor, men det händer saker varje dag nu! :-)
 
 
 
 
 

Brädhög

Kategori: Allmänt

Blev väckt av grävmaskinisten halv åtta i morse och det blev en grym start på dagen. En drös elkablar, varmvattenberedare och lite annat smått och gott väntade på uttransport från huset. 
 
Takteglet skulle ner:
 
Nu var det så dags för maskinisten att leka lite marodör:
 
 
Så nu är en epok som startade på 1800-talet slut ....

Och rensningen fortsätter....

Kategori: Allmänt

Några vändor till soptippen med prylar som legat i källaren och på vinden. Några garderober och dörrar har vi förflyttat till en lada för att de så småningom ska förpassas till maskinhallen. Det känns riktigt bra att vi sparar på några godbitar och sådant som faktiskt kan komma till användning. Förhoppningsvis kan vi till exempel använda en av de gamla dörrarna till skafferiet i köket! Kanske gungstolen kan fixas till, så jag kan sitta och titta på när mannen fixar biffen! :)
 
 
 
 Idag ringde även elfirman som funderade över om vi vill ha eluttag ovanför fönstren med mera... Käre värld - som om vi har tänkt på dylika detaljer!?!  Men, men, eftersom vi ändå var på väg från soptippen avlades ett besök hos elfirman för att räta ut några av frågetecknen, (från ? till ! alltså! :-) )  
 
Nu står iallafall en färdigpackad släpvagn utanför huset, redo för en liten tur imorrn bitti. Mannen tog sig en joggingrunda med polarna och själv hamnade jag framför datorn och om en stund har jag för avsikt att däcka i soffan med en stickning. Ungdomarna är hemmavid och lite kvalitetstid med dem är ju verkligen inte fel!

Första semesterdagen med massor av rensning

Kategori: Allmänt

Som sagt - det ska bli kul att dokumentera och följa processen och den startar med massor av rensning!
 
Idag har Jens röjt gräs, jag och Nils-Erik har rensat prylar...
 
Ett par lass hem och ett färdigpackat lass till tippen är resultatet hittills idag. Förutom att vi gått igenom en massa för att se vad som kan brännas och inte. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pust, stånk och stön... Nu tror jag vi drar oss tillbaks för dagen med en liten whisky - om mannen är så snäll och bjuder på en, vill säga!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rensning pågår!

Kategori: Allmänt

Planer smids och hjärnorna går på högvarv och då behövs även lite hårdjobb. Det vill säga - rensning! Vad finns i ett hus som är byggt runt 1870 och där släkten bott sedan dess?
 
Jo, massor av rammel och skräp och med en och annan sparvänlig pinal instoppad bland bråten. En del hamnar på soptippen, annat i hemmagaraget i väntan på att få sparas. 
 
 
 
Det "värsta" är väl att vi själva också använt huset som förråd till allt mellan himmel och jord och sparat på prylar som borde hamnat både på Röda korset och på soptippen för länge sedan.
 
Vad är det som gör att man inte begriper att vissa saker ALDRIG kommer att användas igen? Åtminstone inte av en själv.

Livsprojekt

Kategori: Allmänt

Så var det då dags att starta upp ett cyberliv i bloggvärlden, som förhoppningsvis ska sträcka sig över vårt stora byggprojekt - ett hus- och maskinhallsbygge.
 
Vi - det är Nils-Erik och jag, Lotta som bestämt oss för att förnya husbeståndet på en fastighet utanför Bollnäs i det vackra Hälsingland. Huset som vi valt ett modifierat Trananhus från Fiskarhedenvillan och det kommer att byggas på en plats där det redan står ett gammalt hus, som ska rensas ur och rivas.
Efter några månader med ivrigt funderande och ett par resor till både Borlänge och Gävle har vi nu lyckats besluta oss för hur huset ska se ut. Det garage som vi i början bestämt oss för, har omvandlats till en stor maskinhall som typ nästan var på rea.... Och då kan nu ju förstå hur det är - för rea är ju verkligen inte fy skam det! (Går dock inte upp mot sko-rea... ;-)  )
 
Hur som helst så har ritningar färdigställts, och så här ska det se ut
 
Planlösningen kommer att se ut så här:
 
 
Och övervåningen så här: 
 
Så let the fun begin! 
 

Hello world

Kategori: Allmänt

Hej släkt och vänner! Jag håller på att fixa så mamms och papps har någonstans att dela med sig av allt spännande husbygge. Den ska bli lite fin först, sen ska jag lära dom hur bloggar fungerar, men sen så!
 
DISCLAIMER: framtida brist på uppdatering i bloggen beror fullt på Lotta och Nils-Erik Nilsson.

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt

Mitt första inlägg.